25. august 2020

Der er stadig udfordringer i at få sin godkendte au pair til Danmark..

Og det afføder mange spørgsmål og frustrerede familier.

Det har jeg i forrige uge skrevet et nyhedsbrev om. Til dem som ikke er tilmeldt mit nyhedsbrev, kan jeg kun opfordre til at man tilmelder sig, da jeg sender mange informationer, nyheder og opdateringer derigennem. Grundet, at Covid 19 stadig er en udfordring -specielt på Filippinerne, har jeg valgt at poste et sammendrag af mit nyhedsbrev her. 

De fleste familier har fået en nogenlunde normal hverdag igen efter ferie, med skolegang og job igen. Trods en opblusning af Coronavirus forsøger de fleste heldigvis at holde sammen på hverdagen, og gøre den så normal som det er muligt. Det betyder, at mange igen har en hverdag, som er fyldt med opgaver. Mange har siden Corona udbruddet ramte Danmark i marts ventet forgæves på deres allerede godkendte au pair fra Filippinerne. Det har og er stadig en frustrerende tid for begge parter. At have en au pair som er godkendt, men som de Filippinske myndigheder ikke vil lade forlade landet er problematisk. Ikke mindst for de au pairs, som pakkede deres kufferter og tog hjemmefra til Manila så snart de offentlige transportmuligheder dernede åbnede op igen. Jeg har flere au pairs, som på anden måned befinder sig i Manila og afventer kursus.

Jeg har forsøgt både at kontakte den Danske Ambassade i Manila, som responderer kort, at det ikke er deres bord. Herefter har jeg mailet frem og tilbage med andre filippinske instanser. Men det har desværre heller ikke resulteret i en løsning. Jeg har på samtlige mails informeret Udenrigsministeriet, Integrationsministeriet og SIRI i et håb om at nogen af disse kunne presse på overfor de Filippinske myndigheder. Jeg har ikke fået svar.

Problematikken ligger i, at au pairs ikke kan forlade landet, da der endnu ikke er åbnet for kursus. ”Overseas workers” kan tage kurset online, og det har jeg forsøgt at presse på for at au pairs også kan, samt at de kan blive testet for Covid-19 inden afrejse. Men myndighederne mener, at der er væsentlig forskel på at være ”Overseas worker”, som er et job, og au pair er ikke et job men kulturel udveksling. Det kan vi sagtens blive enige om, men det betyder jo ikke, at man skal fastholde au pairs som er godkendt, og som har tilladelse til indrejse i Danmark, da de har et anerkendelsesværdigt formål som det hedder. 

Mange familier er pressede og frustrerede, og har nu snart behov for en Plan B. Den arbejder vi lige nu med individuelt. Worst case er, at flere familier må opgive at få den au pair herop som allerede er godkendt, og ansøge om en ny fra anden destination. Det lægger for det første et unødigt pres på de au pairs som er i Europa i forvejen. Og ikke mindst i Danmark, hvor der i forvejen nu er en trend i at ”hapse naboens” au pair for at undgå de høje danskundervisningsgebyr. Så der kommer der endnu mere pres på. En anden problematik kan være at familier, som allerede har betalt danskundervisning på den au pair som befinder sig i venteposition på Filippinerne har spildt pengene. Det er noget jeg har forespurgt hos Siri om hvad man kan forvente der... Men jeg har endnu ikke fået svar.


Der skal ikke herske tvivl om, at jeg gør hvad jeg kan for at hjælpe hver enkelt au pair og familie. Jeg har stadig et håb om at få hver og en ud af Manila hurtigst muligt. Jeg forsøger at finde Plan B, og bruge mit netværk, hvor det er muligt og giver mening. Jeg får opkald fra frustrerede familier. Og det kan jeg absolut godt forstå. Jeg gør hvad jeg kan, og forsøger at hjælpe alle og maile opdateringer til hver og en. Der er dog flere ting, som er ude af mine hænder og beføjelser uanset hvor meget jeg gerne ville hjælpe og løse opgaverne. Jeg vil gerne kunne kigge tilbage på hver enkelt placering og sige det var en succes, men når det ikke er, så vil jeg kunne se tilbage og sige at jeg gjorde hvad jeg kunne. Min kollega på Filippinerne er i daglig kontakt med både myndigheder og de au pairs der venter på kursus i Manila. 

Derfor håber jeg at vi kan løfte i flok, og hvis nogen ved noget og kan bidrage med viden, som måske kan ”prikke hul på ballonen” så vi kan få alle au pairs herop, så er jeg åben. Ellers var meningen med denne opdatering blot at fortælle at vi gør have vi kan, I er velkomne til at sende mig en mail og spørge på en opdatering på jeres sag, men som udgangspunkt så er dette en generel udmelding herfra, at så snart der sker nyt så hører I fra mig. Det er en svær tid for alle, men også en tid hvor tolerance er vigtig.

 

 

Gå tilbage
"