Lovforslag om ændring af danskundervisingsgebyret
29. OKTOBER 2022
Der har været stille på bloggen et stykker tid. For vi har travlt og det er vi selvfølgelig glade for. Trods globale udfordringer er der stadig nogle som både har brug for en au pair og også unge mennesker som gerne vil ud at rejse som au pair. Vi er glade for at vi kan hjælpe og kæmper hver dag sammen vores kollegaer rundt omkring i verden for en au pair ordning som er opdateret og er for alle.
Noget vi til gengæld ikke skal være så glade for, det er danskundervisningsgebyret. Det er jo ved at være en del år siden at det blev drastisk forhøjet til svimlende 18.000 kroner ca. Det er et emne, som jeg flere gange har gjort politikerne opmærksom på, ikke fungerer efter hensigten. Jeg har derfor her i sommerferien kontaktet vores politiske ordførere på au pair området for at gøre opmærksom på problemet. Samtidig har jeg i samarbejde med IAPA stillet lovforslag om ændring af danskundervisningsgebyret.
Vi har foreslået, at det enten bliver ændret til en månedsbetaling, dvs. at man dividerer de 18.000 i 24 bidder. Skulle man så få en au pair, som ikke viser at være det rigtig match, og au pair skifter familie, så følger restancen med til den nye familie. Eller alternativt så halverer man gebyret, og fordeler det på alle au pair ansøgninger, så familie nummer to ”ikke kører på frihjul ”som de gør i dag.
Det er helt forståeligt at 18.000 er mange penge for de fleste, og at man forsøger at undgå denne betaling hvis man kan. Men det er jo også mange penge for den familie man overtager en au pair fra. Samtidig er det tankevækkende at man betaler 18.000 for noget som man så fra myndighedernes side informerer om, at au pair ikke er forpligtet til at deltage i. Da der er tale om en kulturel udveksling mener vi, at danskundervisningen skal være obligatorisk. Vi har et ansvar i at sende vores au pairs ud af landet, som de bedste ambassadører for Danmark. De skal have en god oplevelse at kigge tilbage på, og fortælle videre om på deres vej. Og selvfølgelig skal de kunne tale lidt dansk. Det er en del af kulturrejsen.
Lige nu er vi ”ramt af valgkampagne”. Så der sker ikke meget på området for tiden. Men vi har fået positive tilkendegivelser fra flere partier, som gerne vil kigge på det efter valget. Det følger vi naturligvis helt til dørs og håber derved, at vi kan være med til at skabe en endnu stærkere au pair ordning fremadrettet, som er mere homogen og fair for alle. Vi har ikke brug for, at familierne bliver ramt af flere og dyrere omkostninger, og at politikerne så kommer og efterfølgende konkluderer; at ordningen kun er for de rige. Det er klart at jo flere udgifter man pålægger familierne jo flere familier må springe fra. Og det er desuden en floskel, at det kun er rige der har au pair. Vores familier er vidt forskellige, og fra alle samfundslag. For mange er det en nødvendig prioritering at have hjælp i hverdagen. Specielt er enlige forældre pressede. Mange enlige arbejder indenfor sygehusvæsenet, eller har andre krævende jobs. Nogle er skilt og andre har mistet en ægtefælle. -Og det er jo præcis det som au pair ordningen også skal afspejle… forskelligheden i familierne og dermed også de au pairs som ankommer til Danmark. Nogle vil gerne have en med erfaring, andre vil gerne have en som kan hente børn og lufte hunden og som taler spansk, og en helt tredje vil gerne tilbyde en oplevelse til en fra et bestemt land fordi man har en relation dertil. Årsagerne er mange, og vi forsøger at løse ønsker og behov på bedste vis. Men vi vil altid holde på at det vigtigste mellem au pair og værtsfamilie er kemien.
Hvis du vi ansøge om en au pair eller gerne vil byde ind i debatten kan du skrive til os her.
Ansøgningsformularen for danske familier finder du på dette link.