23. december 2021

En julehilsen og en opsummering på året der er gået.

Sneen daler ned udenfor, og julefreden sænker sig langsomt.

Jeg ser tilbage på året, som trods en pandemi har budt på mange spændende udfordringer, og ikke mindst anbefalinger familier imellem. Jeg er enormt taknemmelig over den tillid I viser mig og bureauet.

Året startede jo med en nedlukning og at vores integrationsminister trykkede på stopknappen til samtlige ansøgninger. Det skabte en del dobbeltarbejde da mange ansøgninger skulle gå om, og vi dermed efterfølgende blev ramt af en flaskehals. Men den hurdle er heldigvis nu væk.

Jeg har ansat Nerry i Manila til at håndtere første screening af kandidaterne som ansøger. Hun har tidligere været au pair i Danmark og er en pige, som jeg har kendt i mange år.     -Også da hun var au pair i Danmark. Nerry er en klog og dygtig pige og hun er en kæmpe hjælp for mig, så jeg kan fokusere på andre ting i bureauet. Når vi igen synes det er forsvarligt vil vi igen implementere vores introduktionskurser for de godkendte au pairs så vi kan gøre vores til at sikre at de får den bedste basis oplæring og kendskab til det at være au pair inden afrejse. Det er vigtigt for os at klæde dem så godt på vi kan til det der venter dem når de kommer til Danmark. For os er det nemlig vigtigt stadig at have fokus på og give de piger som er eksempelvis på Filippinerne en chance for at blive au pair selvom de ikke har erfaring. Det vigtigste er stadig kemien. 

Og når det så er sagt så har jeg længe tænkt på at skrive om netop det at vælge en au pair, som befinder sig i sit hjemland. Jeg følger også flere grupper på Sociale Medier og kan se posts fra både frustrede piger som så brændende godt kunne tænke sig at blive au pair, men som ikke føler at mange familier vil give dem chancen grundet manglende erfaring. Og jeg får lidt ondt i maven over de posts fra familier som kun vil have kandidater som vil skifte familie i Danmark eller er i Europa i forvejen -Grundet Corona... Hmm... Må jeg en gang for alle slå fast at ikke én af de au pairs der er blevet godkendt til mine familier i år ikke er ankommet. Ingen er blevet forsinket! ansøgningsprocessen er den samme og behandlingstiden er den samme uanset hvor au pair kandidaten befinder sig i eller udenfor EU. Og er grænsen til Danmark lukket, så er den for alle uanset hvor de er ankommet fra. Så jeg kan ikke nikke genkendende til at Covid på den med har været en udfordring for au pairs udenfor EU. 

Men jeg kan sagtens forstå at man gerne vil have en au pair som har erfaring. Men der er jo dybest set nogen som skal starte med at give dem der sidder i sit hjemland en chance. Og det er der heldigvis stadig mange som gerne vil. Og det ved jeg, at mange af kandidaterne er glade for og sætter pris på. 

Jeg har i år oplevet en tendens til at mange at de au pairs som er i Europa i forvejen har rigtig mange familier at vælge imellem. Mellem 5-10 familier. Og det har været lidt en bekymrende tendens som jeg så for et par år siden, som var forbeholdt de au pairs som skiftede familier i Danmark da danskundervisningsgebyret steg. Jeg synes stadig, at man skal give sig selv tid til at finde den rette kandidat med den bedste kemi, uanset hvor hun befinder sig, og om hun kan støvsuge i forvejen eller ej.... -Sat lidt på spidsen... Jeg har sjældent kandidater som er i Europa i forvejen. De har ofte deres eget netværk og har i bund og grund ikke behov for mig. Og processen blive ofte også meget tidskrævende for mig, hvis jeg skal bruge en enormt energi på at overbevise en au pair kandidat som har utallige familier udover min at vælge imellem. Så det er lidt hårdt og firkantet sagt lige nu "au pairs marked". 

Jeg ved mange familier er pressede og har brug for hjælp i hverdagen, men det skulle gerne være sådan at processen med at finde en kandidat er en interessant og spændende process, hvor der er tid til at mærke efter og gå med mavefornemmelsen og måske tale flere gange med de forskellige kandidater. Det skulle helst ikke være et kapløb om at være den første og bedste familie. Og kommer man så måske også til at gå lidt på kompromis med sine ønsker og behov??

I det nye år vil vi have yderligere fokus på både ren straffeattest og helbredsoplysninger på vores kandidater. Det er noget som Nerry allerede i dag indhenter på den kandidat riv får ind nu, og det er også noget vi vil optimere i 2022. Mange af pigerne gør selv opmærksom på at deres ansøgning om de er vaccineret for Covid og hvilken vaccine de i så fald har fået. Det er skønt at vi oplever at det er en helt naturlig ting, som de både har undersøgt og informere om uden at vi behøver at spørge. Det fortæller både om en omsorg for dem selv, men også en kommende familie som de skal være en del af og ikke mindst at de har undersøgt selv hvilke vacciner der er godkendt i EU og at de er proaktive på dette. Det er også en information som familierne sætter pris på, og som forenkler processen.

Vi vil gerne forberede vores au pair bedst muligt inden afrejse. Og vi kommer til at være mere hands on på kandidaterne både i forhold til forberedelse til afrejse og det at være au pair. Vi kommer til at følge mere og oftere op på at alt går som det skal under selve opholdt. Det skal give både en tryg start og et trygt forløb for alle parter. For os er det vigtigt at I som familier ved I kan kontakte os hvis I har spørgsmål, og at au pair også kan kontakte os hvis der er noget der skal vendes eller drøftes. Derudover at det vigtigt at vi kan gøre vores til at sikre et godt ophold, så hvis der er "issues" er det vigtigt at vi bliver informeret og kan hjælpe jer i opløbet. Vi er ikke en succes før at et ophold er sluttet godt for begge parter. Selvom det kan være ganske forfærdeligt at sige farvel til en au pair som man har indviet i sin familie i en 2 årig periode, så er det jo lige præcis dér at det hele (og dermed os) har været en succes. Og det er jo helst sådan det skal være. Fordelen er at jeg har siddet på begge taburetter og ikke har følelser i klemme. Så det er altid bedst at kontakte mig for hjælp eller lign. 

I år har vi også fået rigtig mange danske au pairs afsted. Og der er ingen tvivl om at vi har mærket på de unge mennesker at de har haft en udlængsel og har trængt til at komme afsted. USA og Australien har været største udfordring, da grænserne jo har været decideret og hermetisk lukkede. Men vi har netop for to uger siden fået den sidst au pair til USA og det var en stor glæde endelig at kunne sende dem afsted på eventyr. Det der er vigtigt for de unge danske au pairs er at komme ud og opleve en anden kultur og være en del af en familie i et nyt og spændende land. Og det er vigtigt for os at sende dem afsted og lade dem vide at vi er her og at de altid må kontakte os hvis de har spørgsmål eller lignende. At de ved at vi er her for dem. Nogle hører vi stort set aldrig fra til trods for at vi sender en mail og hører til dem. Og det tolker vi som et sundhedstegn og med det gamle ordsprog at intet nyt er godt nyt. Andre gange har nogle af pigerne brug for en del opbakning og støtte hvis der er udfordringer i familien. Og nogle gange må vi også sande at de ganske enkelt ikke er det rette match. Så forsøger vi at hjælpe dem så godt vi kan enten med at få opholdet afsluttet og eller finde en anden familie. Mange af pigerne er super seje, og hænger i så godt de kan på de udfordringer som byder sig. Og det kan være en sej omgang, men det giver også noget hår på brystet i fremtiden, som de kan se tilbage på. Det er nemlig ikke bare og kun rosenrødt og med glimmer på at rejse helt alene til et fremmed land og en fremmed familie. 

I år er vi også blevet medlem af den Internationale Au pair Association IAPA og det har åbnet op for nogle nye døre netværksmæssigt. Det er fantastisk at møde en masse kollegaer i andre lande og udveksle erfaring, idéer og viden. Og ikke mindst giver det jo både muligheder for at få kandidater fra andre og flere lande til Skandinavien, men også at vi kan indfri de ønsker hos danske au pairs som de måske går med om en bestemt destination eller lignende. Vi ser frem til at møde flere at vores samarbejdspartnere på konferencen på Malta i foråret.

Slutteligt vil jeg sige tusind tak for det forgangne år til kunder, samarbejdspartnere og alle vi har mødt på vores vej her i bureauet i år. 

Med ønsket om en Glædelig Jul og et Godt Nytår til dig og dine.

Gå tilbage
"