12. februar 2021

GaliMattias!

I Ordbogen beskrives ordet Galimatias, som en vanvittig og håbløs mening eller tanke.

Og det er lige præcis den følelse, som jeg sidder tilbage med her på en fredag eftermiddag, inden weekenden sniger sig på.

Integrationsminister Mattias Tesfaye valgte som bekendt i sidste uge, at stoppe alle au pair ansøgninger, for at begrænse introduktionen af nye og ukendte virus varianter, da disse kan udvikle sig de næste par måneder. Jeg valgte derfor sidste fredag, at sende ham en mail og forklare, hvilket scenarie vi ville stå med i den kommende tid. Og det har ikke været rart i denne uge at ringe til familier, som var så langt i ansøgningsprocessen, at det eneste der manglede, det var udstedelse af opholdstilladelsen. Der har været brugt ord som ”en mavepuster og uforståeligt”, og det er lige præcis det, som det har været... Helt uforståeligt for dem, at deres ansøgninger nu skal starte helt forfra. Der er stor forståelse for, at vi skal have Covid under kontrol. Men hvordan au pairs, som er i en tre måneders ansøgningsproces udgør en smitterisiko, -det vækker undren. Undren over au pairs, der netop har modtaget opholdstilladelsen, fortsat kan indrejse, men de som endnu ikke er godkendt er dem, der skal straffes?  Familierne er pressede med hjemmearbejde og ungernes online undervisning. Og nu bliver de så ramt på den hjælp de venter på oveni.

Det havde været forståeligt, at man trykkede på pause knappen med alle ansøgninger indtil marts, og en mulig forlængelse. Men faktum er, at flere af familierne allerede har fået returneret danskundervisningsgebyret på knap 18.000, som var sidste skridt i processen inden godkendelse. Og de sidder nu tilbage store spørgsmålstegn. Hvornår kan vi ansøge igen? Hvor meget af ansøgningen er det, der skal gå om? Skal au pair på ambassaden igen? Osv.

Alt sammen spørgsmål jeg ikke kan besvare. For det er der ikke nogen der ved. Og det er endnu et bevis på hvor skør og uigennemtænkt denne beslutning er. Jeg har i samme mail til Ministeren spurgt, hvornår jeg kan forvente at sætte nye ansøgninger i gang. Det har jeg ikke fået svar på heller?

Det giver derfor ikke mening at sætte nye skibe i søen, hvis jeg får det "tilbage i nakken" i næste uge. Jeg vurderer, at Siris medarbejdere i forvejen ligger vandret nu for at stoppe og tilbageføre gebyrer for både au pairs og studerende. Sager, som de så kan genbehandle, når der igen lukkes op. Altså dobbeltarbejde!

Oveni kommer der så en ny oprettelse på sagsgebyr. Et sagsgebyr, som er steget med ca. 1200 kroner fra sidste år. Dvs at familierne i en ny ansøgning skal betale 4040, og ikke 2920,- Og det er jo endnu en smart måde at få flere penge i statskassen, som efterhånden må råbe af tomhed. Pengene tages bare fra au pair familierne, som jo tilhører den del af samfundet, man altid går ud fra tjener mest. Og som i forvejen er blevet pålagt så mange nye gebyrer at det har udelukket en stor del af familierne at bruge ordningen som tidligere gerne åbnede deres hjem for en au pair.  De selvsamme familier, som i forvejen i pandemien knokler ekstra hårdt som selvstændige og eller karriere jobs, og kæmper for at redde egen eller arbejdsgivers virksomhed.

Det er lidt som om tingene går i ring… Og der er ingen der går fri i denne Corona tid. Og det gør familier og au pairs heller ikke. Det forventer ingen. Men der bliver taget beslutninger her, som endnu engang i min optik er uigennemtænkt, og der ikke er foretaget en konsekvensberegning på.

Og det er ærgerligt for det giver ikke mening, men jeg kommer ikke videre.

Endnu en Covid udfordring.... -dem har der været en del af, og det er vi ikke færdige med  endnu. Hver dag må vi konfronteres med, at der kan være ændringer på området som gør, at vi må ændre procedure, tilpasse og justere. Derfor tager vi også kun et skridt ad gangen i processen. Men det kan som familie synes som langt mere udfordrende og uoverskueligt i denne tid, selv at stå for ansøgningen for at få en au pair. Så kan vi hjælp dig, så kan du kontakte os her

Vi er klar når der åbnes op, og vi kan tage arbejdshandskerne på igen. Og med disse ord vil jeg springe i vinterjakken. God weekend, og nyd det smukke landskab. 

Gå tilbage
"