30. marts 2023

Skal vi ikke lige slå det helt fast med store syv tommer søm?

Jeg er i dag blevet kontaktet af flere medier, som heldigvis har haft deres viden i orden.  Men jeg kan læse på flere online medier, at au pair ordningen er afskaffet i Norge! Den norske regering har IKKE afskaffet og nedstemt au pair ordningen.. -de stemmer om det i slutningen af juni.

Så indtil da kan vi godt tale om au pair ordningen, og kæmpe for den kulturelle udveksling, som det er for langt størstedelen af familier og au pairs i Skandinavien.

Kulturel udveksling … smag på ordet… det er IKKE et job, og man får IKKE løn. Derfor skal det heller ikke sidestilles som et job. Og der er ingen her, der er lønslaver. Et ophold hos en lokal familie som man hjælper i hverdagen som en del af familien mod lommepenge, fri kost og logi kan der ikke sættes en værdi på. Ikke anden værdi end den personlige værdi der har for begge parter. En au pair som modnes, oplever en ny kultur og lærer at stå på egne ben. En familie som inviterer en fra en anden kultur ind i sit private hjem, overlader sine børn, som lærer at tale et andet sprog og får kendskab til en anden kultur, og der opstår et venskab for livet. Dén værdi.... 

Vi placerer i Aupairagent ca. 65 au pairs i Skandinavien om året. Vores kandidater er enormt drevet af en rejselyst, og at få en kulturel oplevelse. Bo og være en del af en lokal familie. Selvfølgelig har lommepengene noget at sige, når man kommer fra et fattigt land. Men skal vi ikke betragte det som en hjælp, og en udstrakt hånd til au pair og til en familie, og til muligheden for, at søskende kan få en uddannelse de ellers ikke kunne få? Det giver faktisk en enorm værdi for de skandinaviske familier, at de reelt set kan bidrage og give en hjælpende hånd. Vi HJÆLPER kort sagt hinanden. I byt for kost, logi og lommepenge, får en familie mere hjælp i en i forvejen stresset hverdag. Hjælp til morgenmad og madpakker. Følge børn til og fra institution, og lufte hunden. Handle ind, klare husholdningsopgaver og hjælpe med aftensmaden. 5 timer om dagen, ofte fordelt på et par timer af gangen spredt over dagen når det er mest pres på. Max 6 dage om ugen. Halvanden dags fri min. Om ugen. 5 ugers ferie som alle andre.

Er der brodne kar? Ja, desværre. Det ser vi uheldigvis i mange brancher. Det er ikke nødvendigvis nok til at man bare lukker branchen ned. Sendte var det i Forsvaret. Me derfor lukker vi jo ikke forsvaret ned. Vi forbedrer, optimerer og minimerer fejl. Som bureau holder vi øje med vores familier, og au pairs på en god måde. De ved de altid kan kontakte os, hvis de har spørgsmål eller lign. Ingen skal udnyttes. Hverken familier eller au pairs. Ordningen bygger på gensidig respekt. Udgangspunktet for at komme ud og rejse og opleve en kultur, som ungt menneske, inden man selv stifter familie og livet bliver alvorligt, det fejler ikke noget.

Vi sætter selv præmissen for ordningen, og den skal naturligvis følge med tiden. I snart et år har jeg forsøgt at "råbe politikerne op", og få ændret eksempelvis danskundervisningsgebyret til en fair fordeling blandt alle familier. Samtidig synes jeg at danskundervisningen skal være obligatorisk. Men ved at påføre familierne flere udgifter og bagefter påstå, “at den kun er for de rige” det er dobbeltmoralsk. At sætte lommepengesatsen så højt, at det er den det bliver mere attraktiv og driver kandidaterne mere end oplevelsen, det skal vi faktisk også passe på med. 

Jeg har familier, som absolut ikke er rige, men er af forskellige årsager enlige. Enten er de skilt, eller har mistet en ægtefælle til sygdom elle ulykke. De mennesker er ekstra pressede, og har brug for en ekstra hjælpende hånd i hverdagen. Faktum er, at vi arbejder mere og mere, og der stilles flere og højere krav på arbejdspladserne. Det hænger ikke altid sammen med at vi også helst skal passe hjem og børn selv. Hvis man har au pair bliver man af nogen set ned på. Højere krav, inflation og nu også færre helligdage gør, at familierne har brug for hjælp. Stress og depression er desværre normale diagnoser i dagens Danmark. Ikke kun blandt forældrene. Vores hverdage hænger ganske enkelt ikke sammen i mange familier. Bedsteforældre i dag har der eget liv, og står ikke i køkkenet med forklæde, som min farmor eksempelvis gjorde. Derfor er det ikke alle familier, som har mulighed for at trække på bedsteforældrene til pasning, som vi havde for generationer siden. 

Familierne mangler desuden anerkendelse for, at de faktisk åbner deres hjem for et fremmed menneske i to år. Det bude de få meget mere forståelse og respekt for i samfundet. Det handler om SÅ meget mere, end evnerne til at svinge en støvsuger. Det er desværre ofte denne primitive holdning familierne møder. Er det er samfunds -og oplysningproblem? Måske? Men det har jo i bund og grund intet med ordningen at gøre. -Og det kan vi ændre. Ligesom vi kan justere på ordningen, så den passer til tiden.

Men lad og kalde det den er; kulturel udveksling. Au pair betyder "på lige fod", og betyder, at man får hjælp med børnepasning og husholdningsopgaver. Au pair bliver en del af en familie, og modtager lommepenge, samt fri kost og logi. Den del fejler ikke noget, og hvert år har vi jo også danske au pairs, der rejser ud i verden og kommer hjem, mere modne, og med rygsækken fyldt med gode oplevelser, fra et fremmed land. For eksempel til USA, hvor de hjælper familien op til 45 timer om ugen, til mindre lommepengesats end au pairs faktisk får i Danmark. Faktisk er Danmark et af de lande i Europa, som har den højeste lommepenge sats. 

Så når vi allesammen har en holdning og en mening om au pair området, så er det mit håb, at man faktisk ved hvad man udtaler sig om, og ikke kun udtaler sig rygter og mediernes versioner. Der er langt fra kun dårlige historier, og jeg må efter 8 år som ejer af bureauet erfare at 95% af mine familier, de står for de gode historier. Lad os da også tale om de gode historier, dem som gør os glade og i godt humør. Hvorfor skal vi altid fokusere på drama og dårligdom? Kun to familier har jeg haft igennem årene, som jeg har meddelt, at jeg ikke placerer en au pair hos igen. Mange besøger jeg, får en kop kaffe og sikrer at alt er godt. De ved vi er her for at hjælpe og vejlede, hvis de har behov. 

Så lad os slå fast: der er IKKE sket noget i Norge endnu. Det kan man se blot ved at gå på Regjeringens hjemmeside. De medier som allerede dømmer au pair ordningen ude, de har faktisk ikke deres kilder i orden! Eller også så søger de netop det billede, som jeg ovenfor beskrev. 

I sidste uge kom jeg hjem fra den årlige konference med den Internationale Au Pair Organisation. Denne gang i Athen. 150 mennesker fra hele verden fra bureauer mødes for at tale om kulturel udveksling, herunder: udlandspraktik, trainee, exchange, au pair og mulighed for at arbejde i udlandet på mange forskellige måder. Vi er kort sagt en hel branche, som står klar til at hjælpe unge mennesker fra hele verden ud at rejse, og opleve verden lige præcis som det passer dem. Og vi samarbejder som bureauer og organisationer for at sikre at de unge uanset destination og oprindelse får en god og tryg rejse. Ingen er tvunget.. og mange unge har brug for et pusterum efter endt studie, eller som tidligere nævnt, mens de stadig er unge og kan!

Lad os få debatten drejet det rigtige sted hen. Lad os få defineret hvad det helt eksakt er kulturel udveksling betyder. Lad os få skabt de rigtige præmisser, for en god og solid au pair ordning BÅDE i Norge og Danmark, som er holdbar i mange år frem. Lad os sætte os sammen, være lydhøre overfor hinanden og Kære politikere HØR os og GØR noget.. BRUG os som sidder med fingrene nede i jorden fysisk hver evig eneste dag. Vi ved hvad der rør sig, og har mange af gode forslag til forbedring. Og NEJ den skal ikke ændres til en ordning med mindsteløn og overenskomster. Vi ødelægger ordningen, som allerede rummer så meget fint.


Der er masser af gode historier, og jeg deler dem gerne med dem der vil høre. Det ved jeg mine familier også gerne vil. Og kære dig; anerkend en værtsfamilie som har overskud til at åbne sit hjem for et andet og fremmed menneske.

Vores kandidater bliver interviewet, screenet, forberedt, fortalt hvad au pair ordningen handler om, og meget mere. Vores kandidater ved, at det ikke er en ret eller et krav at blive au pair. Det er en chance og en mulighed for at få en oplevelse for livet, og den skal man være taknemmelig for.
Vi får hvad vi sætter ind på kontoen. Byder vi ind og giver, så kommer der som regel noget retur.
I Athen i sidste uge kårede vi Au Pair of the Year i IAPA. Og Antonella som vandt, hun er et fantastisk eksempel på at man får det retur man giver. Videoen med Antonella fik 150 mennesker til at stå med tårer i øjenkrogen og uden ord. Stille var der. Videoen den synes jeg du skal se her. For den beskriver meget godt hvad au pair ordningen er og hvorfor der ikke skal pilles ved den. Justeringer, det er en anden ting. Se videoen lige her.

 

Gå tilbage
"